Wat kost een nieuwe koning?

In een speciaal ingelaste uitzending (donderdag 25 april, 20.25 uur, Nederland 3) kijkt KRO's Keuringsdienst van Waarde: Rekenkamer naar de kosten van de troonswisseling. "Kosten: €11 miljoen", zegt premier Rutte, en in tijden van crisis en bezuinigingen vinden veel mensen dat een erg hoog bedrag. Maar wat zijn de ware kosten van het feestje? Na onderzoek blijkt dat de beveiliging alleen al 26 miljoen euro kost.

Sofie van den Enk loopt de route van de inhuldigingsdag met een evenementenspecialist en leert alles over de kosten van plaskruizen, vluchtroutes en drijvende ijsbanen. Marc de Hond ziet bij een drukkerij hoe 15.000 m2 aan textiel bedrukt wordt voor vlaggen en banners. Nieuwe verslaggever Jaïr Ferwerda onderzoekt hoeveel geld de middenstanders in de buurt van de Dam in Amsterdam als compensatie krijgen omdat ze twee dagen hun zaak moeten sluiten. Sander de Kramer spreekt met één van de betrokken beveiligers en ontdekt dat het totale beveiligingsbudget 26 miljoen euro is. Rekenmeester Stefan Stasse ontdekt alles over de miljoenenbijdrages van het bedrijfsleven en concludeert dat de ware kosten voor het feestje wel eens boven de 50 miljoen uit kunnen komen.

In KRO's Keuringsdienst van Waarde: Rekenkamer worden van allerlei uiteenlopende zaken de kosten in kaart gebracht door Rekenmeester Stefan Stasse. Met een grote dosis humor worden de financiële motieven van bedrijven feilloos geanalyseerd. Stasse verzamelt alle nuttige en nutteloze informatie die hij krijgt aangereikt van Sander de Kramer, Sofie van den Enk, Marc de Hond en – voor dit seizoen ook van nieuw gezicht – Jaïr Ferwerda. Zij zijn voortdurend onderweg op zoek naar de werkelijke kosten en economische motieven van mensen en bedrijven.

De Rekenkamer Keuringsdienst van Waarde
J a v a S c r i p t staat waarschijnlijk uit!

Deze website maakt gebruik van J a v vS c r ip t, onder andere voor het afspelen van video’s. Het lijkt erop dat J a v aS cr i pt uit staat, waardoor de site niet optimaal werkt.

Lees hier hoe je J av a Sc r i p t aan kunt zetten.