Wat is mijn bloed waard?

Ruim een half miljoen Nederlanders geeft regelmatig bloed bij de bloedbank. Dat bloed wordt gratis afgestaan, voor 'het goede doel', maar de meeste donateurs realiseren zich niet dat hun zakje bloed binnen de kortste keren heel veel geld waard is.

De Nederlandse bloedbank, Sanquin, heeft een monopoliepositie en mag als enige instantie bloed afnemen en doorverkopen aan ziekenhuizen. De Rekenkamer ontdekt een aantal opvallende zaken in de wereld van het 'gratis' gegeven bloed.

Ionica Smeets gaat naar de bloedbank en hoort dat haar bloed voor meer dan 200 euro wordt doorverkocht aan de ziekenhuizen.

Sander de Kramer ontdekt bij een Belgische bloedbank dat zij hún zakjes bloed voor slechts 100 aanbieden aan de ziekenhuizen.

Ajouad El-Miloudi gaat naar de plasma afdeling van Sanquin. Het bloedplasma wordt uit het bloed gehaald (soms ook apart gedoneerd) en gebruikt voor de productie van allerlei medicijnen. Dit blijkt een zeer winstgevende tak van de bloedbank die een 'non profit' organisatie is.

Stefan Stasse spreekt bedrijfsanalist en vaste Rekenkamer-gast Paul Turken over het dilemma van de bloedbank. Zijn ze een ouderwetse organisatie gebaseerd op vrijwilligers? Of een modern winstgevend farmaceutisch bedrijf?

De Rekenkamer Keuringsdienst van Waarde
J a v a S c r i p t staat waarschijnlijk uit!

Deze website maakt gebruik van J a v vS c r ip t, onder andere voor het afspelen van video’s. Het lijkt erop dat J a v aS cr i pt uit staat, waardoor de site niet optimaal werkt.

Lees hier hoe je J av a Sc r i p t aan kunt zetten.