Wat kost een bioscoopkaartje?

Wat kost een bioscoopkaartje? afbeelding

Wat kost een bioscoopkaartje?

Kim Kuijlen vroeg: “Bij de bioscoop (Kinepolis Antwerpen) betaal ik €9,05 voor een kaartje en €11,05 als ik een 3D-film wil zien. Daar bovenop moet ik per kaartje €0,45 cent handlingskosten betalen. Ik ga graag naar de bioscoop hoor, maar hoeveel kost het de bioscoop eigenlijk om mij naar die film te laten kijken? En waarvoor zijn die handelingskosten?”

Waar gaat ons geld heen als we een bioscoopkaartje kopen? Belonen we de filmmaker zelf als we naar de bioscoop gaan of is het vooral de bioscoop zelf die er met de winst vandoor gaat?

Om deze vraag te beantwoorden hebben we als voorbeeld willekeurig een film gekozen: Ice Age 4: Continental Drift 3D (NL) bij Pathé Arena in Amsterdam.

iceage4

tabel1

Pathé hanteert twee ‘standaardtarieven’: online betalen we 45 eurocent minder dan aan de kassa. De film zelf kost standaard negen euro. Online komen daar €0,55 aan transactiekosten bij, terwijl we voor een kaartje bij de kassa een euro extra betalen. In beide gevallen komt daar nog eens €1,50 bij aan ‘3D-kosten’ en €1,- voor de huur van een 3D-bril.

Maar hoe zit het dan als je zelf een 3D-bril meeneemt? Betalen we dan toch die euro? In principe niet, want Pathé geeft een euro korting als je een eigen bril meeneemt of als je voor €1,60 een bril van Pathé koopt. Maar dan moet je het kaartje wel bij de kassa kopen, want online kun je niet invullen dat je thuis al vier van die brillen hebt liggen. 

Daardoor is het kopen van een online kaartje lang niet altijd voordeliger dan aan de kassa:

tabel2

En dan zijn er nog de ‘3D-kosten’ van €1,50. Volgens de website van de bioscoop is ‘deze toeslag nodig omdat er geïnvesteerd moet worden in speciale en kostbare projectoren.’

3D

In Nederland gingen 1,2 miljoen mensen naar Avatar 3D. Dat is al 1,8 miljoen euro aan 3D-kosten en nog eens 1,2 miljoen euro aan 3D-brillen. Die brillen kosten in grote aantallen nog geen 30 eurocent per stuk en een 3D-systeem kostte in 2009 grofweg 75.000 dollar. Volgens Pathé is de toeslag ‘enkel kostendekkend en draagt op generlei wijze bij aan de winst van Pathé’. Het ‘extra personeel om de brillen te verstrekken voor de voorstelling en in te nemen na afloop’ zal dan wel goed betaald worden.

shrekAls de extra kosten ‘enkel kostendekkend’ zijn, moet de bioscoop dus winst maken uit de basisprijs van €9,-. Maar daar moet de film ook van betaald worden en er zijn nog meer kosten.

In 2011 lag het exacte inkomstenpercentage van bioscopen op 54,69% (€4,92). Voor distributeurs was dit 36,46% (€3,28). De bioscoop moet van de inkomsten de vaste kosten zoals huur van het pand en de film betalen, het personeel en overige zaken betalen. Wat overblijft is winst voor de bioscoop. De kosten en dus ook de winst verschillen per bioscoop. De distributeur is de schakel tussen de filmmaker en de bioscopen. De distributeur betaalt de filmmaker en zorgt dat de film bij de verschillende bioscopen terecht komt. Ook voor de distributeur geldt natuurlijk: wat overblijft is winst.

En dan is er nog de 6% btw (€0,81) die direct naar de Staat gaat. Ook is er een heffing van 1,71% (€0,15) van Buma voor de muziek in de film en gaat er 1,14% (€0,10) naar het Filmfonds/Eye/Tuschinski-fonds.

Die €9,- die we betalen wordt dus op deze manier verdeeld:

tabel3

Als we daar al die eerdergenoemde extra kosten nog eens bij nemen, wordt het dus duidelijk dat we vooral de bioscoop zelf betalen en niet de makers van de film.

Vragen aan de Online Rekenmeester

De Rekenkamer Keuringsdienst van Waarde
J a v a S c r i p t staat waarschijnlijk uit!

Deze website maakt gebruik van J a v vS c r ip t, onder andere voor het afspelen van video’s. Het lijkt erop dat J a v aS cr i pt uit staat, waardoor de site niet optimaal werkt.

Lees hier hoe je J av a Sc r i p t aan kunt zetten.